Μιμητές Αγίων

Δημοσιεύτηκε στις 10.08.2016 στην κατηγορία Επίκαιροι Πνευματικοί Λόγοι

Μιμητές Αγίων

 

Πολλές φορές ακούω από διαφόρους ανθρώπους να με ρωτούν: μα μπορούμε να μιμηθούμε τους Αγίους; Ναι! Αυτή είναι η μία και μοναδική απάντηση. Μπορεί ίσως να μην μπορούμε να μιμηθούμε το μαρτύριό τους, τη ζωή τους βήμα προς βήμα, όμως υπάρχει μία πράξη τους που μπορούμε όλοι να την επαναλάβουμε χωρίς κόπο. Μία πράξη αναγκαία για κάθε χριστιανό. Και αυτή είναι η ομολογία. Όλες οι τάξεις των Αγίων ανεξάρτητα από το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, έχουν κάτι κοινό: Την ομολογία.

Η ομολογία είναι το φωτοστέφανο που στολίζει κάθε Άγιο. Όπως δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς καρδιά, έτσι δεν μπορεί να υπάρχει και χριστιανός χωρίς να ομολογεί την πίστη του. Ο ίδιος ο Κύριος μας, μας λέει ότι όποιος τον ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα ομολογήσει και Αυτός γι’ αυτόν μπροστά στο Θεό-Πατέρα. Οι Άγιοι μάρτυρες οπλισμένοι με θάρρος ομολογούσαν την πίστη τους αδιαφορώντας για το μαρτύριο. Αυτό το θάρρος πρέπει να έχει και κάθε χριστιανός.

Το να Τον υμνούμε και να Τον ομολογούμε μέσα στην εκκλησία, και ακίνδυνο, και εύκολο είναι. Το δύσκολο είναι να μιλάμε γι’ Αυτόν έξω, στο κόσμο, στην εργασία μας, μπροστά σε ανθρώπους που είναι εχθρικοί απέναντι στην πίστη μας. Να μην ντρεπόμαστε να φανερώνουμε την χριστιανική μας ιδιότητα. Να έχουμε την δύναμη να υποστηρίζουμε με επιχειρήματα τα χριστιανικά μας πιστεύω.  Γι’ αυτό ο Κύριος μας υπογραμμίζει ότι πρέπει να τον ομολογούμε μπροστά στους ανθρώπους. Να Τον ομολογούμε αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τα ειρωνικά σχόλια, τους χλευασμούς, τις κατηγορίες, τις διώξεις. Να αδιαφορούμε για το τι θα πουν οι γύρω μας ακόμα και όταν απλά κάνουμε το σταυρό μας. Όταν προσπαθούμε να κρύψουμε την πίστη μας είναι σαν να βάζουμε ακόμα ένα καρφί πάνω στο σώμα του Χριστού μας.

Ειλικρινά, αν ο καθένας από μας σκεφτόταν όλους εκείνους που μέσα σε εχθρικά περιβάλλοντα, ακόμα και σήμερα, ρισκάρουν την ζωή τους για τον Ιησού, τότε το μόνο που θα αισθανόμασταν είναι ντροπή. Ντροπή γιατί εμείς με την πρώτη ευκαιρία τον απαρνούμαστε. Η ομολογία λοιπόν φανερώνεται με θάρρος. Αλλά και με διάκριση και σοφία. Ομολογούμε την πίστη μας αλλά δεν την επιδεικνύουμε για να δοξαστούμε στα μάτια των ανθρώπων. Την ομολογούμε με λόγια και πράξεις. Γιατί θα είναι κενό γράμμα η ομολογία αν δεν συνοδεύεται και από συνέπεια στη ζωή μας.

Οι Άγιοι έλεγαν λίγα με το στόμα τους και πολλά με τη ζωή τους. Λόγος και ζωή πορεύονται μαζί. Τίποτα λοιπόν δεν είναι δύσκολο. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορούμε να μιμηθούμε τους Αγίους αρκεί να θελήσουμε να διδαχτούμε από αυτούς. Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά. Ας ομολογούμε όπως αυτοί: Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα, Τριάδα ομοούσια και αχώριστη.

                                                                                                                                                                                                Αρχ. Παντελεήμων  

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©